Mutta sinä itse milloinka sä maksat surut jotka olet mulle tuottanut?

Kreikan tilanne on hallinnut viime aikojen uutisia. Uutiset Kreikan suhteen ovat olleet leimaavia ja porvarillisuuden läpitunkemia. Kansalaiset ympäri Pohjois-Eurooppaa tietenkin nielevät valmiiksi pureskellut ”tiedot” sellaisinaan. Leimaava uutisointi on kiihdyttänyt tietämättömiä asenteita. Nyt ollaan niin kovin raivoissaan siitä, että rahaa lapioidaan ”laiskoille, työtä pelkääville” kreikkalaisille (jotka tosin tuppaavat olemaan EU-maiden ahkerimpia). Ei jakseta myöskään ottaa selvää siitä, minne rahat todella menevät. Ei jaksa rasittaa aivoja pohtimalla sitä, hyötyvätkö tavalliset kreikkalaiset ”pelastuspaketeista” drakman vertaa. Mitään ei kyseenalaisteta. Tuskin loppujen lopuksi sitäkään, että sosialismista vapaa oleva työväenpuolue päättikin tukea neuvotteluja uudesta ”pelastuspaketista”.

Kansan syvät rivit vaativat huutaen ”rahojaan” takaisin sellaisella äänenvoimakkuudella, että Mieskuuro Huutajat varmaan saa kohta inspiraation seuraavaan huutokonserttiinsa. Tavalliset kreikkalaiset eivät voisi saada vähempää ymmärrystä. Mitäs kiertävät veroja ja vastaanottavat ”kuolleille sukulaisilleen maksettavia eläkkeitä”? He suorastaan ansaitsevat tulla rangaistuksi, tai kuten markkinaliberaaliporvaristo sanoisi: kreikkalaiset ansaitsevat tulla pelastetuiksi. Kapitalistinen propagandauutisointi on tehnyt tehtävänsä. Kreikkalaisten on vain sopeuduttava ja pää kumarassa tehtävä mukisematta kaikki, mitä porvarillinen talousveturi ja sen apupyörät sanovat. ¡Hasta la destrucción siempre!

Vaan mistä onkaan rasismia lähentelevä viha kreikkalaisia kohtaan peräisin? Liekö kyse pettymyksestä siihen, ettei nykyinen Kreikka vastaa sitä elitististä ihannekuvaa, jota meille iskostetaan päähän jo peruskoulun historiantunneilla? Nykyajan Kreikka ei vastaakaan sitä kuvaa ihanteellisesta antiikin Kreikasta, jolloin miehet olivat rautaa – tai valkoista marmoria ainakin. Antiikin Kreikkaa ihaillaan, nykyajan Kreikkaa halveksitaan. Kirotaan ottomaanien ajan rappiota, jolloin kreikkalaiset aivan varmasti saivat turkkilaisia vaikutteita ja ovat siksi rappiolla itsekin. Monet perussuomalaisten äänestäjät haluavat lopun rappiolle ja vaativat jopa sotilasjunttaa laittamaan kuriin ”venkoilevat kreikkalaiset”. Lienevätkö tummaa ihonväriä vihaavat fasistit saaneet inspiraation ehdotukselleen sotilasjuntasta todellakin 1960-1970 -lukujen Kreikasta vai ihailevatko he alitajuisesti ”takapajuista” Turkkia (ja muita epädemokraattisempia maita), jossa maan asevoimilla on perinteisesti ollut merkittävä rooli? On toki muistettava myös se, että fasistit haluaisivat aina armeijan hätiin ja nähdä täällä Suomessakin armeijan hyökkäävän kaikenlaisten punavuorelaisten viiniä litkivien vihervassareiden kimppuun. Vielä puuttuisi se suomalaisten isä, joka toisi kunnian päivät takaisin ja pitäisi saamelaiset (Pohjolan kurdit) kurissa. Ehdotan suomalaisten isäksi Timo Soinia.

Oikeistolaiset (erityisesti oikeistokonservatiivit) juttelevat housut märkinä antivasemmistolaisista salaliittoteorioista. Heitetään tästä kehiin nyt vaihteeksi antioikeistolaista salaliittoteoriaa. Miksi Kreikka joutui nykyiseen jamaan? Johtuuko kaikki sittenkään rappiosta? Entäpä jos Kreikan talous tarkoituksella kriisiytettiin myöntämällä Kreikalle olympialaisten isännyys vuonna 2004? Kreikan annettiin elää siinä uskossa, että kaikki olisi loistavasti. Sitten ihan ”yllättäen” selvisi, että Kreikka olikin Goldman Sachsin avulla huijannut itsensä euroon. Tästä saatiin oiva tekosyy hyökätä Kreikan itsemääräämisoikeutta vastaan. Nyt on tavalliset suomalaisetkin saatu höynäytettyä velkaimperialismiin mukaan vaatimaan Kreikkaa myymään kansallisomaisuuttaan. Aja ihmisiä ja alueita velkavankeuteen, näin saat verettömästi valloitettua itsellesi uusia alamaisia ja markkinoita. Julista moraalisaarnaa velkaantuneisuudesta. Valjasta media moralisoimaan velkaantuneita ja paisuttelemaan juttuja velkaantuneiden kulutusjuhlista, näin saat lammasmaiset alamaiset äänekkäästi määkimään velkaimperialismin puolesta ja vieläpä uskomaan, että he hyötyvät harjoitetusta velkaimperialismista.

Kreikalla on nyt paremmat mahdollisuudet erota eurosta, kuin koskaan. Euron ulkopuolelle pääseminen ei voi olla huonompi vaihtoehto, kuin nykytilanne, jossa Kreikkaa orjuutetaan. Vasemmistonkin olisi hyvä alkaa ymmärtää se, että Kreikan on parempi euron ulkopuolella. Vasemmisto tuntuu olevan lievästi sanottuna hukassa Kreikan suhteen. Toki vasemmisto kokonaisuudessaan on samaa mieltä siitä, että Kreikkaa on kohdeltu törkeästi ja inhimillisempää, talouskurista poikkeavaa politiikkaa tarvittaisiin laajemminkin. Siihen yhtäläisyydet kuitenkin loppuvat. Harva vasemmistolainen uskaltaa sanoa, että eurosysteemi on kokonaisuudessaan mätä. Valtavirtavasemmisto puhuu ”solidaarisuudesta” Kreikan hyväksi. Kritisoidaan ainoastaan ”pelastuspaketin” saannin ehtoja ja saatetaan mennä EU:n uusliberalistisen talouskuripolitiikan kritiikissä hieman pidemmällekin siinä uskossa, että EU:n eliitti kuuntelisi rakentavaa kritiikkiä. Eikö vasemmiston tulisi yhtenä rintamana vastustaa näitä tavallisten kreikkalaisten elämää kurjistavia ”pelastuspaketteja” kokonaisuudessaan (eikä vain niiden ehtoja)? Niillähän tuetaan pääasiassa saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja. Tavalliset kreikkalaiset eivät hyödy mitään (vaikka asioita äärimmäisellä pintatasolla seuraavat perussuomalaisten äänestäjät muuta väittävät). Taantumukselliset ovat monopolisoineet EU-kritiikin (muualla vielä meidänkin taantumuksellisia paremmin). Kommunisteja ei haluta vielä monin paikoin edes kuunnella (vaikka syytä olisi ollut jo hyvän aikaa ennen ensimmäistä maailmansotaa).

Valtavirtavasemmiston ongelma on sen sokeus nähdä uusliberalistien horjumatonta asemaa EU:ssa. Uusliberalistiset mafiapäälliköt (Angela Merkel, Wolfgang Schäuble ynnä muut rosvopäälliköt) saavat sanella asioita (esimerkiksi valuuttaunioni, liittovaltio, julkisten sektoreiden tuho…) ilman, että niiden tarvitsisi juurikaan kuunnella muita kantoja. Viimeistään SYRIZAN johdon saamattomuus troikan kiristyksen edessä osoittaa, että on pantava kova kovaa vasten. Ei riitä, että hieman ennen vaaleja (ja vähän aikaa vaalien jälkeen) huudetaan, että ”sí, ¡podemos!” ja laitetaan yksityistämisprojekteja vähäksi aikaa jäähylle. Tarvittaessa olisi Saksa voitava jättää yksin leikkimään eurovaluuttansa kanssa.

Kreikkalaiset ovat ilmiselvästi pettyneitä ”radikaalivasemmistolaiseen” SYRIZA:aan, puolueeseen, joka lupaili selvästi mahdottomia yhtälöitä (luvaten populistisesti perua uusliberalistisen kurjistuspolitiikan Kreikan osalta ja samalla pitää Kreikan eurossa). Toivotaan, ettei pettymys kanavoidu Kultaisen aamunkoiton kannatukseen. Ei se toki olisi mitään uutta, että natsien valloituksesta kärsineessä maassa natsismi nostaisi päätään. Onhan Venäjälläkin äärioikeisto ollut aika vahvoilla, eikä antisemitismikään liene kovin tavatonta itänaapurissamme, jossa on oltu kovin ylpeitä natsismin lyömisestä. Kreikalla ei näytä olevan hyviä vaihtoehtoja juuri ollenkaan. Itse kuitenkin näen, että vaihtoehdoista huonoin olisi se, että Kreikka jäisi euroon. Kreikkalaiset ovat maksaneet eurossa pysymisestä liian kovan hinnan. Tilanne tuskin tulee pitkään aikaan muuttumaan, ellei jotain täysin odottamatonta käännettä tapahdu, jolloin Kreikka oikeasti nousisi troikkaa vastaan ja jättäisi lainahait nuolemaan näppejään. Odysseusta odotellessa.

stubbukka

Oodi Saksalle eurokriisin pyörteissä

schauble

Toinen kuvan miehistä on jääräpäisyydellään ajanut euron kriisiin ja tuonut EU:hun rappiota. Toinen mies (kuvassa oikealla) on Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis

PS-osio jää kokonaan pois. Tilalle tulee porvarisanastoa suomeksi käännettynä. Porvarisanaston kääntäminen jatkuu toistaiseksi – tai niin kauan, kuin sanoja riittää! Tämän lisäksi blogissa julkaistaan salaliittoteorioita suunnilleen kerran kuukaudessa.

olla samassa veneessä = tilanne, jossa huono-osaisemman enemmistön odotetaan hoitavan kaiken ponnistelun etuoikeutetun vähemmistön hyötyessä enemmistön ponnisteluista

veneen keikuttaminen = olla eri mieltä hallitsevan luokan kanssa;

kommunisti/stalinisti = henkilö, joka ilmaisee eriävän mielipiteensä konservatiivisen tai markkinaliberaalin oikeiston edustajalle; tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta haluava henkilö; henkilö, joka uskaltaa puhua hiemankin pehmeistä arvoista kovien arvojen aikakaudella; Kreikkaa lainapaketeilla ja talouspolitiikalla kurjistava henkilö; synonyymejä: Paavo Arhinmäki, Li Anderssonin äänestäjä, liberaali, Kreikan lainoittaja (=troikan edustajat)

tulla nykyaikaan = hyväksyä nöyrästi taloudellinen ja rodullinen eriarvoisuus peittelemättömässä tai peitellyssä muodossa;

esimerkki 1 ”Tule jo nykyaikaan, senkin kommari!”

esimerkki 2 ”Olisiko jo aika lopettaa rasismista valittaminen ja orjuuden ajan muistelu ja tulla jo vihdoinkin nykyaikaan?

putinistitrolli = henkilö, joka ei kritiikittä hyväksy eliitin intoa liittyä NATO:oon; Ukrainan kriisistä vähänkin diplomaattisemmin ajatteleva henkilö

tehostaminen = kaikkien peruspalveluiden lakkauttaminen ympäröivistä syrjäkylistä ja niiden keskittäminen (mielellään jo yksityistettyinä tässä vaiheessa) kaupunkien keskustojen monitoimikeskuksiin; työntekijöiden irtisanominen työpaikoilta ja hommien keskittäminen muutamalle loppuun palavalle työntekijälle

esimerkki: Kokoomus-keskusta-SDP-johtoinen valtuusto päätti tehostaa peruspalveluja Jyväskylässä.

Pummi = työttömäksi omaa syyttään jäänyt henkilö, joka nälkäkuoleman välttääkseen turvautuu sosiaalitukiin; opiskelija; kolmannesta maailmasta tullut maahanmuuttaja

esimerkki 1 ”Pummit eivät edes viitsi yrittää. Helpompi maata kotona ja nauttia ruhtinaallisista sosiaalituista.”

esimerkki 2 ”Akateemiset pummit opiskelevat vuosikausia yhteiskunnalle hyödyttömiä aloja yhteiskunnan tuilla.”

esimerkki 3 ”Sosiaalipummimaahanmuuttajille stoppi. Suomalaisen elämänmuodon puolesta.”

-Kokoomuslainen Kai Pöntinen taannoisessa vaalimainoksessaan-

Mainokset

About Heikki Ekman

http://jarkeapeliin.blogspot.fi/ (vanhemmat kirjoitukset)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: