Natsismista

Pitkän tauon jälkeen voisi kirjoittaa hieman ajatuksia ylös.

Kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen jäsentä tullaan mitä todennäköisimmin syyttämään erimielisen (”suvakin”) taposta. 28-vuotias Jimi Karttunen pahoinpideltiin kuoliaaksi mielipiteidensä takia. Natsistisen vastarintaliikkeen sivuilla myönnettiin liikkeen jäsenten antaneen kanssaan eri mieltä olleelle hieman ”kurinpalautusta”, joka järjestön jäsenten mielestä käyttäytyi aggressiivisesti. Sivulla (jonne vielä lauantaina pääsi) näytettiin videota, jossa (kuten eräät kommentoijat fiksusti totesivat) ei kumma kyllä näkynyt kohtaa, jossa uhri olisi käyttäytynyt aggressiivisesti. Sen sijaan videolla näytettiin vain, kuinka erään kriittistä palautetta antavan naisen päälle meinattiin käydä. Lopuksi näytettiin kuvaa maassa makaavasta uhrista. Sivulla myös ilakoitiin kuolemantapauksen johdosta:

natsienilakointia

 

Kun kuolemantapauksesta uutisoitiin, ryntäsivät äärioikeistolaiset trollit välittömästi siirtämään huomiota keskustelun aiheesta muualle. Perusargumentteja olivat ”mitenkäs se Kajaanissa tapettu?”. Toiset alkavat puhua ”äärivasemmiston” rikoksista – onnellisesti ”unohtaen” sisäministeriön tiedon. Ajoittain natseilta/natsimielisiltä trolleilta sateli kommentteja, joista jotkut voisi tulkita uhkailuksi (”näin käy, kun maahanmuuttoon suhtaudutaan leväperäisesti”). Mielenkiintoista oli lukea äärioikeistolaisten maltillisuuteen kehottavia kommentteja, joissa kyseenalaistettiin pahoinpitelyn olleen syynä kuolemaan ja kehotettiin odottamaan poliisin lopullista raporttia ja ruumiinavauksen tuloksia yms. Tämä siis samanlaisilta ihmisiltä, joilla on syylliset jo valmiina kaikkiin räjähdyksiin ja rikoksiin ennen kuin viranomaiset paljastavat syylliset:

 

iltis

elg2

rasistit

 

Kaikkein vastenmielisimmissä kommenteissa käytiin uhriin henkilönä käsiksi. Muropaketti-palstalla (jossa keskustellaan pääasiassa tietotekniikkaan liittyvistä asioista) on jaettu väitteitä, joiden mukaan natsien tappama Karttunen olisi ollut narkomaani ja muullakin tavalla niin sanotusti ”elämänkoululainen”. Natseja puolustelevat (tai natsit itse) kommentoivat tyyliin: ”narkkarisuvakki sai, mitä kerjäsi”.

Niin vastenmielisiä, kuin nuo kommentit ovatkin antavat ne vahvoja todisteita kansallissosialistien tai kansallissosialisteja myötäilevien ajatusmaailmasta, joita on helppo käyttää heitä vastaan, kun he seuraavan kerran väittävät, ettei kansallissosialismi ja sosialismi eroa toisistaan. Palaan asiaan alempana. Holokaustin kiistämisen ohella on muotia väittää, että kansallissosialistit ja sosialistit ovat sama asia. Natsit ovat toki yrittäneet omia työväenliikettä aina kun ovat voineet. On kuitenkin hyvä muistaa, että todellinen työväenliike on aina ollut kansainvälinen eikä aito työväenliike puolusta ainoastaan valkoihoisten työntekijöiden asemaa. Aidot sosialistit eivät myöskään syyllistä kokonaisia kansanryhmiä yksittäisten kusipäiden teoista. Kansallissosialistisen”työväenliikeen” aate ei ole ikinä perustunut kansainvälisyyteen. Kansallissosialistit kannattavat kiihkoisänmaallisuutta pitäen valkoista rotua parempana, kannattaen myös rajojen sulkemista ”haittamaahanmuutolta”. Joskus tähän tarvitaan ironisesti rajoitettua ”kansainvälisyyttä. Suomalaisten natsien ihmiskäsitys kulkee nykyisin ilmeisesti Helsingin ja Ateenan akselilla:

banderolli.png

Natsien banderolli Pirkanmaalla

Laajeneekohan ihmiskäsitys vielä aikanaan Venäjälle? Etelä-Amerikkakaan ei olisi täysin mahdoton. Saksalaiset yrittivät pystyttää esimerkiksi Paraguayhin ”arjalaisille” varattua siirtokuntaa vaihtelevalla menestyksellä. Monia natseja myös pakeni Etelä-Amerikkaan toisen maailmansodan jälkeen ja liian moni maa otti natseja avosylin vastaan (muun muassa Stroessnerin Paraguay ja Peronin Argentiina). Bogotássa äärioikeistolainen Águilas Negras haluaa ”sosiaalista puhdistusta” ja niin edelleen… Natsismi ja rasismi ei rajoitu ainoastaan Eurooppaan.

Monesti todetaan, että sosialistit ja kansallissosialistit kannattivat ja kannattavat samanlaista talouspolitiikkaa. Keskustelu typistetään siis usein talous- ja työllisyyspoliittiseksi väittelyksi. Kun verrataan kansallissosialistien ja sosialistien ihmiskäsityksiä, tulevat erot selvemmin esille. Yllä mainittuun kiihkokansallismielisyyteen kuuluu eriväristen tuhoaminen ”paremman rodun” tieltä. Tämä huipentui taannoin juutalaisten joukkomurhaan toisen maailmansodan aikana. Natsit ovat myös halunneet raivata heikot vahvojen tieltä. Vahvoja arvostetaan, heikkoja halveksitaan. Tämä on tullut konkreettisesti esiin pahoinpitelyn seurauksena kuolleen Karttusen tapauksesta puhuttaessa. Natsit ja natsimieliset puhuvat hänestä  ”narkkarina”, joka ”eli Kelan tuilla” ja oli ”taakka” yhteiskunnalle. Ottamatta kantaa väitteen luotettavuuteen, tässä on sopiva hetki tuoda esille toinen merkittävä ero antirasismin lisäksi. Tosisosialistit eivät koskaan halveksi heikommassa asemassa olevia. He eivät puhu ”yhteiskunnalle hyödyttömistä”, ”yhteiskunnan taakoista”, ”tatuista” taikka ”narkkareista”. Todelliset sosialistit ovat aina yhteiskunnan heikkojen ja sorrettujen puolella. Natsit, kuten kapitalistitkin, korostavat hyötynäkökulmaa. ”Ole hyödyksi tai poistu tästä maailmasta”. Natsit ovat siis hyvin lähellä kapitalismia (kapitalismin konsevatiivinen ja äärimmäinen muoto), eikä heillä ole nimen lisäksi sosialismin kanssa juuri mitään tekemistä.

Väkivaltaisten natsien nousu herättää monissa huolta. Nämä ihmisyydelle vaaralliset tahot eivät ole vaaraksi ainoastaan erivärisille tai esimerkiksi anarkisteille, vaan kaikille, jotka uskaltavat olla eri mieltä heidän kanssaan tai sattuvat omaamaan ”perussuomalaisuudesta” poikkeavan ulkonäön. Seuraavaksi he alkavat laajemmin rajoittaa ihmisten vapaata liikkuvuutta julkisilla paikoilla. Järjestön kieltämistä en kuitenkaan kannata. Natsistisen järjestön kieltämisen jälkeen on helppo kieltää kaikki sellaiset järjestöt ja liikkeet, joiden katsotaan uhkaavan yhteiskuntaa, vallitsevaa järjestystä ja ajattelutapaa. Uhan määrittelystä on helppo tehdä tahallisen laveaa, jolloin kaikki peruskeskustaoikeistolaisesta ideologiasta poikkeavat näkemykset tuomitaan uhkaksi yhteiskuntarauhalle. Toivon kuitenkin, että poliisi ja hallitus alkavat suhtautua äärioikeistolaiseen väkivaltaan vakavammin. Muuten vaarana on, että ihmisten on pakko ottaa turvallisuus omiin käsiinsä ja alkaa varustautua väkivaltaisten natsien muodostamaa uhkaa vastaan parhaiksi katsomillaan tavoilla.

Hallitustakin on hiillostettava. Nyt on ”ikävien” ja ”inttävien” kysymysten aika. Nyt on haastettava Olli Immonen hänen mahdollisten natsikytköstensä takia. Timo Soinia on puolueen puheenjohtajana hiillostettava. Hän on sallinut rasismin olemassaolon puolueessaan ja hänen voi katsoa olevan osasyyllinen rasismin valtavirtaistumiseen ellei hän selvästi irtisanoudu siitä ja tuomitse sitä (EDIT: Timo Soinin logiikka on pettämätön!). Juha Sipilän kimppuun on myös käytävä ”tungettelevien” kysymysten kera. Häneltä on kysyttävä, miksei hän ole aiemmin ja vahvemmin tuominnut äärioikeiston väkivaltaa ja uhkaa. On vaadittava konkreettisia tekoja äärioikeistolaisen väkivallan uhkaa vastaan. Ympäripyöreisiin antirasistisiin julistuksiin on suhtauduttava epäillen. Porvaristo on aina liittoutunut fasistien ja natsien kanssa, jos uhkana on ollut tasa-arvoa vaativien liikkeiden ja puolueiden voimistuminen. Ei tule myöskään unohtaa, että kolmen ässän hallitus on kiihdyttänyt leikkauspolitiikkaa (jonka edelliset hallitukset ovat käynnistäneet). Media räksyttämään ja juoksemaan pääministerin perään kaikissa paikoissa, missä pääministeri esiintyy. Vastauksia on tivattava, vaikka arvon pääministeri kuinka piileksisi.

Nyt tarvitaan myös vasemmistolaisten puolueiden yhteistyötä kipeämmin, kuin koskaan. Vasemmistoliiton ja SDP:n on alettava suhtautua vakavammin esimerkiksi SKP:hen ja alettava vakavasti pohtia yhteistyön mahdollisuutta. Yhteisvoimin rasismia ja leikkauspolitiikkaa vastaan. SKP on näin tehnyt häpeilemättä ja pelkäämättä populismin leimaa jo kauan aikaa. Ei ole hyvä olla yksin. Olisiko jo aika riittävän radikaalille ja väkivallattomalle (vasemmistolaiselle väkivallalle ei ole sijaa itsepuolustuksellisuutta lukuun ottamatta, mikäli vasemmisto haluaa olla parempi, kuin äärioikeisto) yhteistyölle?

Mainokset

About Heikki Ekman

http://jarkeapeliin.blogspot.fi/ (vanhemmat kirjoitukset)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: