Tulevaisuuden media?

Sananvapaus ja kansalaisten kannalta tärkeä, asioita monesta näkökulmasta tarkasteleva journalismi on viimeistään nyt kriisissä. Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on mitä todennäköisimmin syyllistynyt vakavaan sensuuriin. Yleltä lähteneet toimittajat ovat ilmoittaneet lähdön syiksi esimerkiksi sananvapauden rajoittamisen ja johdon nihkeän suhtautumisen tutkivaan journalismiin. Enemmän pitäisi ilmeisesti käsitellä sitä, kuinka hyvin kapitalistisen markkinatalouden oppeja toteutetaan Suomessa ja muualla. Suurten johtajien teot eivät kestä kriittistä tarkastelua eikä niitä sen takia pitäisi kovin kriittisesti tarkastellekaan. Työrauha ja ovet kiinni vaan. Ei se kansa vaan tiedä ja mitä se ei tiedä, ei myöskään vahingoita sitä.

On todella huolestuttavaa, jos veroilla rahoitettavaan Yleen ei voi luottaa. Uutisointi on toki ollut lievästi sanottuna kyseenalaista ilmeisesti jo pidemmän aikaan. Miltei kritiikitön länsimyönteinen näkökulma vallitsee. Kokonaista kuvaa ei haluta nähdä nykyisessä idän ja lännen välisessä vastakkainasettelussa. Ei haluta tunnustaa sitä tosiasiaa, että toisessa kylmässä sodassa on kyse suurvaltojen välisestä vastakkainasettelusta, jossa sellaiset valtiot, kuten Suomi ovat vain pelinappuloita. Siitäkään harvemmin puhutaan, miksi Venäjästä tuli sellainen kuin tuli. Asioita yksinkertaistetaan yhä. Ensimmäinen maailmansota sai edelleen alkunsa Balkanin ruutitynnyristä, saksalaiset natsit ilmestyivät tyhjästä sivistyneitä arvoja uhkaamaan, ISIS/Daesh nyt vain on olemassa tai se on islamin syytä (siksi siellä on oltava myös meikäläisiä joukkoja ja rajat kiinni!) ja Venäjän nykyinen käyttäytyminen johtuu vain siitä, ettei siellä olla totuttu länsimais-tyyliseen demokratiaan…

”Jälkitotuudellisella” (=valheiden, huhujen ja mutuilun) aikakaudellakin Yleen on yleensä voinut jollakin tapaa luottaa. Yle usein antoi seuraajilleen mahdollisuuden osallistua keskusteluun tietyistä aiheista. Uutisointi ei (vielä?) ole sellaista Natoa hehkuttavaa eikä Venäjän joukkojen uusimmista liikkeistä uutisoida hysteerisesti Ilta-Sanomien lailla. Ei ole kuitenkaan sanottu etteikö tilanne voisi piankin muuttua. Kuten sanottu, uutisointi ei Ylellä aina ole täysin puolueetonta. Tiettyä näkökulmaa korostetaan ja tästä näkökulmasta poikkeavat, asian laajemmin näkevät saatetaan potkia pois. Onko Ylen jutuissa siis jo näkyvissä oikeistolaisten vallanpitäjien näkökulma?

viihdetta-ihmisten-kurjuudella

Venezuela, tuo nykyajan Neuvostoliitto

notkuvat-hyllyt

Kyl se kapitalistinen markkinatalous aina vaan vie voiton

Mikäli nykyinen ”kehitys” Ylellä jatkuu vastaavanlaisena, olisi hyvä harkita uudenlaisen luotettavamman ja analyyttisemman median kehittämistä. Valtamedia yhä useammin eroaa vain hiuksenhienosti salaliittoteorioita ja huhuja lähteinään käyttävistä ”uutissivustoista”. Media tuntuu levittävän CIA:n ja FBI:n väitteitä Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vaatimatta todisteita. Jos CIA todella pystyy todistamaan Venäjän olleen vaalihakkeroinnin takana, on vain neutraalisti sanottava, että karma iski takaisin – ottamatta minkäänlaista kantaa siihen, ansaitsiko imperialistinen valtio näpäytyksen toiselta imperialistiselta valtiolta.

Erilaiset viha- ja valhesivustot ovat lisääntyneet valtamedian alati puutteellistuvan ja yksipuolistuvan uutisoinnin takia. Kun kaikkia kansalaisia koskevista asioista ei puhuta julkisesti, onko ihmekään, että erilaiset NWO:ta kirkuvat hörhöjulkaisut saavat hengitystilaa? Suomalainen media tuskin olisi uutisoinut esimerkiksi TTIP-sopimukseen liittyvistä kyseenalaisista yksityiskohdista ilman kansalaisjärjestöjen pitämää meteliä. Helsingin Sanomatkin tyytyi rinnastamaan kaikki vapaakauppasopimuksen vastustajat Venäjän edun ajajiin. Monia muitakin esimerkkejä löytyy, tuoreimpana käynnissä oleva skandaali Ylellä.

En itse ainakaan toivo, että esimerkiksi MV-lehden kaltaiset vihaa lietsovat julkaisut saisivat yhtään enempää jalansijaa. MV-lehti on usein jäänyt kiinni valheista. Älkäämme unohtako esimerkiksi lukiolaisia esineellistänyttä Lucia-neitotapausta. Lisää osaa kertoa myös muun muassa Huhumylly. MV-lehti käyttää pääasiassa huhupuheita, blogeja ja Youtube-videoita lähteinään. Poliittisilta vastustajilta se vaatii ennustajan taitoja ja antaa ymmärtää, että ihonväri olisi varoitusväri. Ihmisoikeuksien puolustajia vastaan se käy hyvin voimakkaasti. MV-lehti heittää poliittisten vastustajiensa niskaan kuraa hyvin epäjournalistiseen tyyliin. Valtamedialla ja erityisesti nyt Ylellä on todellakin peiliin katsomisen paikka. Haluaako se käydä taisteluun kaikille tarkoitetun laadukkaan, ihmisläheisen, analyyttisen, monipuolisen ja tiukasti faktoihin perustuvan journalismin puolesta pahaa journalismia vastaan? Toisena vaihtoehtona on liittoutua juorujournalismin ja vihasivustojen kanssa ja edistää niiden kartellia. Ylen lisäksi tarvitaan kuitenkin laajempaa ja monipuolisempaa mediaa.

Aika lopettaa kumartelu vallanpitäjille. On uskallettava arvostella leikkauksia ja pidettävä meteliä perustuslain halveksunnasta. On tehtävä selväksi, mistä islamistinen radikalismi kumpuaa. On osattava erottaa islam ja islamismi. On pohdittava pakolaisuuden syitä. On löydettävä ihmisiä yhdistäviä tekijöitä erottavien tekijöiden lisäksi. On kyettävä arvostelemaan kärkkäämmin naisia sortavia rakenteita. On kirjoitettava enemmän kansainvälisistä ihmisoikeuksista ja muista pehmeistä arvoista. Ympäristö ja eläinten oikeudet on otettava huomioon. Ympäristöä saastuttaviin yrityksiin ja niiden rahoittajiin on kohdistettava tungettelevan tutkivaa journalismia. Loppu eliitin kumartelulle ja yksipuolisen näkökulman ajamiselle. Jotta saataisi vaihtoehto ihmisvastaisuutta ja yleistä taantumuksellisuutta levittäville viidakkorummuille. Tulevaisuuden median olisi voitava keskustella vaikeista asioista ja tuotava myös vastapuolen näkökulmaa mukaan. Se ei kuitenkaan tarkoittaisi rajoittamatonta sananvapautta. Tulevaisuuden median olisi oltava paitsi monipuolinen, moniääninen, myös vastuullinen. Öyhöttämistä ja minkäänlaista ihmisoikeuksia rajoittavaa mölinää tai köyhien halveksuntaa ei tule suvaita. Sananvapaus ei tarkoita muiden oikeuksien ja ihmisarvon rajoittamista tai loukkaamista. Moniääninen ja kansalaisia sivistävä media, jotta…

keskiaikaisella-moraalilla-varustetut-tuomarit

…ihmisvastaisesta mutuilusta päästäisiin…

zyklon-b

…historia ei heräisi henkiin ja…

misogynistinen-vihanlietsonta

Rasistiselta ja naisvihamieliseltä öyhötykseltä vedettäisiin matto jalkojen alta

 

mustavalkoinen

Roskamedia historiaan!

Ehkäpä tällaisella tulevaisuuden median avulla myös hajanainen ja monin paikoin riitaisa vasemmisto saisi rivinsä yhdistettyä, jolloin se voisi myös laajentaa ja lisätä yhteistyötä esimerkiksi ympäristöliikkeiden, Feministisen puolueen, Itsenäisyyspuolueen (ehkä) ja kaikkien edistyksellisten liikkeiden kanssa. Voisiko tällainen tulevaisuuden media olla toteuttamiskelpoinen?

Seuraavassa kirjoituksessa pohditaan keinoja, joilla voisi päästä eroon väärää, taantumuksellista mieltä olevista tai ainakin vähentää heidän määräänsä merkittävästi.

Mainokset

About Heikki Ekman

http://jarkeapeliin.blogspot.fi/ (vanhemmat kirjoitukset)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: